Fundacja Kapucyńska – pomoc potrzebującym, ubogim, bezdomnym

Pomagamy mądrze pomagać

Czym jest wolontariat?

Wolontariat to bezpłatne, świadome i dobrowolne działanie na rzecz innych, wykraczające poza więzi rodzinno-koleżeńskie. Celem wolontariatu jest aktywizowanie społeczeństwa, poprzez stworzenie możliwości pożytecznego działania. Każdy może zgłosić się z propozycją zostania wolontariuszem – ważne jest jednak, aby wybrał optymalną dla siebie formę wolontariatu, biorąc pod uwagę ilość wolnego czasu, swoje predyspozycje oraz zainteresowania.

Dlaczego warto zostać wolontariuszem?

Wolontariat jest wspaniałą szansą zdobycia nowych umiejętności oraz poznania ciekawych ludzi. Może być sposobem na samotność jak i ułatwić pozytywne myślenie o sobie i innych.
Pozwala oderwać się od codziennych obowiązków oraz zgiełku świata. Uwrażliwia na potrzeby drugiego człowieka i pozwala dostrzec rzeczy ważne i wartościowe.

Kim są nasi wolontariusze?

Fundacja skupia wolontariuszy młodych i starszych, studentów, lekarzy, aktorów, ludzi różnych profesji, zjednoczonych chęcią niesienia pomocy w imię poszanowania ludzkiej godności. Pomaganie jest dla nas ścieżką do znalezienia sensu życia, prawdy o sobie i otaczającym świecie. Dzieląc swój czas, pasje, radości i smutki, tworzymy środowisko, które łączy wspólne działanie na rzecz ludzi potrzebujących.

Wolontariusze poniżej 18 roku życia zobowiązani są do dostarczenia dokumentu – Zgody rodziców na współpracę z Fundacją.

Biorąc pod uwagę możliwe duże obciążenie psychiczne i emocjonalne osób pracujących z osobami bezdomnymi, minimalny wiek wolontariuszy wykonujących świadczenia na rzecz Fundacji w bezpośrednim kontakcie z podopiecznymi to 18 lat, a w przypadku udziału w Projekcie „Anioł w Warszawie” to 24 lata.

Wolontariusze po 30 dniach współpracy z Fundacją, na podstawie decyzji Koordynatora Wolontariatu, podpisują porozumienie współpracy.

WYBIERZ COŚ DLA SIEBIE

Pomoc w kuchni i jadłodajni

Codziennie pomiędzy godz. 11.30-13.30 w jadłodajni Braci Mniejszych Kapucynów na ul. Miodowej wydawane są posiłki dla ubogich i bezdomnych.

Jeśli masz wolne przedpołudnia zapraszamy do wsparcia osób gotujących w godz. 8.00-11.30, albo pomocy przy wydawaniu posiłków. Wymagamy jednak posiadania książeczki sanepidu.

Wspólnota duszpasterska bezdomnych „Schody do nieba”

W każdy czwartek o godz. 18.30 w jadłodajni odbywa się spotkanie bezdomnych i wolontariuszy z Ewangelią. Jest to czas na wspólną rozmowę, poznanie siebie nawzajem i rozważanie słowa Bożego.

Może dysponujesz czasem w czwartkowe popołudnia, wolontariusze przychodzą już od godz. 17.30, aby przygotować drobny poczęstunek dla osób bezdomnych.

Preferowany profil wolontariusza: osoba komunikatywna, otwarta na rozmowę z bezdomnymi, cierpliwa, potrafiąca słuchać.

Zespół organizujący „Bezdomnych spotkania z kulturą”

Jeżeli interesujesz się teatrem, poezją, filmem zapraszamy do zespołu organizującego spotkania bezdomnych z kulturą. W każdą środę o godzinie 18:30 nasi podopieczni przychodzą do jadłodajni, aby obejrzeć film lub wziąć udział w zajęciach dotyczących poezji czy teatru. W miarę możliwości zapraszane są na spotkania znane osoby, aby poprowadzić dyskusję z bezdomnymi czy też zaprezentować im swój warsztat artystyczny.

Preferowany profil wolontariusza: osoba kreatywna, komunikatywna, sumienna, potrafiąca pracować w grupie.

Do października br. „Bezdomnych spotkania z kulturą” zostają zawieszone, ze względu na przerwę wakacyjną wolontariuszy organizujących spotkania.

Przystanek Miodowa – grupa robiąca Różańce Bezdomnych

Podopieczni fundacji spotykają się w każdy piątek pomiędzy godz. 13:00 a 16:00, aby tworzyć produkty, które sprzedajemy w naszym sklepiku tj. różańce, bransoletki.

W pracy towarzyszą im zawsze wolontariusze, którzy koordynują pracę i wspierają w działaniach. To doskonałe miejsce na bliższe poznanie świata bezdomnego człowieka, zapraszamy!

Preferowany profil wolontariusza: osoba komunikatywna, potrafiąca pracować w grupie, ze zdolnościami manualnymi.

Anioł w Warszawie

Chciałbyś być Aniołem dla drugiej osoby. Jesteś odpowiedzialny, komunikatywny i konsekwentny w działaniu. Zachęcamy zatem do skorzystania z tej propozycji wolontariatu.

Fundacja realizuje projekt polegający na indywidualnym wsparciu osoby bezdomnej, w oparciu o współpracę z osobistym asystentem, tzw. wolontariuszem Aniołem. Z jednej strony, rolą Anioła jest zbudowanie przyjaznej relacji oraz skuteczne wspieranie podopiecznego na każdym poziomie realizacji indywidualnego programu wychodzenia z bezdomności, a także motywowanie go do podejmowania prób usamodzielniania się. Z drugiej strony, Anioł ma współpracować z osobami tj. pracownik socjalny, psycholog, doradca zawodowy, doradca prawny, którzy od strony merytorycznej udzielać będą wsparcia bezdomnemu.

Więcej informacji o projekcie znajdziesz tutaj.

Pogotowie wolontariuszy

Potrzebujemy waszego wsparcia przy bieżących akcjach Fundacji: promowanie poprzez mailing do znajomych, rozwieszanie plakatów, organizacja wyjazdów pielgrzymkowych dla podopiecznych itp.

Zespół Fundacji

Nasza Fundacja cały czas rozwija się i potrzebuje pomocy specjalistów, ludzi kreatywnych i przedsiębiorczych.

Jeśli posiadasz tzw. lekkie pióro,  łatwość nawiązywania kontaktów, znasz się na grafice, lub masz inne umiejętności,  które wzmocnią nasz zespół, zapraszamy Cię do współpracy.

Zachęcamy do przysyłania swojego CV i ewentualnych pytań do Koordynatora Wolontariatu Alicji Gawor na adres e-mail: a.gawor@fundacja-kapucynska.org

Zostań dystrybutorem mydełka „Nadzieja”

Mydełko “Nadzieja” pozwoli Fundacji zbudować Kapucyński Ośrodek Pomocy dla osób ubogich i bezdomnych przy Klasztorze Braci Mniejszych Kapucynów w Warszawie. Więcej informacji o produkcie i jego idei znajdziesz tutaj.

Jeżeli chcesz włączyć się w dystrybucję mydełka cegiełki to zapraszamy do kontaktu.

dystrybucja@fundacja-kapucynska.org